Pompy ciepła Airwell: opinie i ceny (2023)

Pompy ciepła Airwell: opinie i ceny (2023)

Oceń ten post

Airwell istnieje na rynku od ponad 75 lat i jest francuską marką specjalizującą się w rozwiązaniach z zakresu ogrzewania, chłodzenia i wentylacji. Po zdominowaniu swojego sektora i zabłyśnięciu sprawnością w zakresie badań i rozwoju w ostatnim ćwierćwieczu ubiegłego wieku, firma doświadczyła poważnych trudności finansowych w latach 2010.

Dziś wydaje się, że Grupa Airwell odnalazła drogę powrotną do wzrostu i nadal oferuje niezawodne, solidne i atrakcyjne cenowo pompy ciepła. W tym praktycznym przewodniku dokonamy przeglądu oferty pomp ciepła Airwell typu powietrze-woda i powietrze-powietrze, aby pomóc Ci dokonać świadomego wyboru.

Airwell, francuska marka założona 75 lat temu

Założona w 1947 roku w regionie paryskim firma Airwell szybko przyjęła strategię biznesową nie do odrzucenia: sprowadzić ze Stanów Zjednoczonych technologię, która nigdy nie była stosowana w Europie: klimatyzację mieszkaniową! Na początku lat 50-tych firma opracowała i uruchomiła masową produkcję pierwszego "Okna", jednoczęściowej wewnętrznej jednostki klimatyzacyjnej przeznaczonej na rynek europejski i afrykański. W latach 70-tych firma Airwell opracowała jednostki typu split, dzieląc jednostkę Window na dwie części, stając się tym samym europejskim pionierem tego typu urządzeń klimatyzacyjnych. W tej dekadzie powstała historyczna fabryka marki w Tillières-sur-Avre w regionie Eure w Normandii.

Rok 1982 był punktem zwrotnym w sektorze klimatyzacji, ogrzewania i wentylacji, wraz z wypuszczeniem na rynek pierwszych jednostek naściennych wyposażonych w pilot zdalnego sterowania, turbin stycznych oraz cichych, ekonomicznych sprężarek rotacyjnych... i były one sygnowane Airwell. Dzięki tej innowacji francuska marka stanie się jednym z 3 najlepszych producentów rozwiązań klimatyzacyjnych we Francji, ale także w Afryce Północnej.

W 1998 roku marka nabyła nowe zakłady produkcyjne w Chinach, w regionie Shenzhen. W 2014 roku Airwell uruchamia Airwell Academy, centrum oferujące szkolenia techniczne i kwalifikacyjne dla sieci instalatorów i konserwatorów. Marka uruchamia usługę zamawiania online w 2015 roku, a następnie wychodzi na arenę międzynarodową na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Łacińskiej. W 2021 roku Airwell staje się Airwell Group po przejęciu Airwell Residential przez Airwell Distribution. Jednocześnie grupa wprowadza na rynek nową ofertę leasingu energetycznego oraz ofertę "Mój Dom Hybrydowy".

Uwaga: marka przeszła przez serię prawnych niepowodzeń w latach 2010, z serią przejęć i kłopotów finansowych. Dziś wydaje się, że firma wróciła do wzrostu. Marka działa w 80 krajach, głównie w Europie, Azji i Afryce Zachodniej. Posiada 6.500 referencji w magazynie i generuje roczny obrót w wysokości 45 milionów euro.

Prezentacja pomp ciepła Airwell

W przeciwieństwie do swoich konkurentów, Airwell skupił się bardziej na pompach ciepła typu powietrze-powietrze, których oferta jest znacznie szersza niż pomp ciepła typu powietrze-woda. Dla przypomnienia:

  • Pompa ciepła powietrze-powietrze pobiera zimne powietrze z zewnątrz i przekształca je w ciepłe, które rozprowadza wewnątrz za pomocą klimakonwektorów;
  • Pompa ciepła powietrze-woda zasysa również zimne powietrze z zewnątrz, jednocześnie przechwytując ciepło z powietrza do ogrzewania wody. Gorąca woda jest następnie doprowadzana do grzejników, klimakonwektorów, ogrzewania podłogowego i kanałów w domu. Pompa ciepła powietrze-woda może być również sprzężona z systemem produkcji ciepłej wody użytkowej (CWU).

Zalety pomp ciepła Airwell

  • Ponad 75 lat doświadczenia w rozwiązaniach z zakresu ogrzewania, klimatyzacji i wentylacji;
  • Francuska marka, która większość swoich produktów wytwarza we Francji, w zabytkowej fabryce w Tillières-sur-Avre, w regionie Eure w Normandii;
  • Marka posiada certyfikat ISO 9001 (zarządzanie jakością) oraz Eurovent (produkty rygorystycznie testowane w celu zagwarantowania optymalnego działania);
  • Pompy ciepła powietrze-woda firmy Airwell posiadają certyfikat Keymark. Ten wymagający europejski certyfikat gwarantuje jakość i wydajność pomp ciepła tej marki;
  • Pompy ciepła Airwell są zgodne z najnowszymi innowacjami dla użytkownika: kontrola zużycia, urządzenie podłączone, funkcja "I Feel", samooczyszczanie, samodiagnostyka, itd. ;
  • Airwell dostarcza części zamienne do swoich urządzeń w ciągu 48 godzin;
  • Odpowiedzialna i spersonalizowana obsługa klienta;
  • Dobry stosunek jakości do ceny.

Wady pomp ciepła Airwell

  • Wydajność cieplna nieco poniżej średniej rynkowej;
  • Prosty projekt, z czasami rozczarowującymi wykończeniami;
  • Niektóre pompy ciepła są głośniejsze niż średnia rynkowa, co może być problemem w gęstej zabudowie mieszkaniowej;
  • Wydajność chłodnicza urządzeń rewersyjnych bywa mieszana;
  • Instalatorzy nie zawsze opanowują ustawienia pomp ciepła Airwell. Jeśli jesteś w takiej sytuacji, nie wahaj się skontaktować z działem wsparcia marki, który doskonale zdaje sobie sprawę z tego problemu i zrobi to, co konieczne;
  • Pompy ciepła Airwell walczą, gdy temperatura zewnętrzna spada poniżej -3°C.

Pompy ciepła Airwell typu powietrze-woda

Airwell oferuje ograniczoną gamę pomp ciepła typu powietrze-woda, co jest zaskakującym wyborem, biorąc pod uwagę, że jest to najpopularniejszy typ pompy ciepła na francuskim i europejskim rynku mieszkaniowym. Pompy ciepła typu powietrze-woda kwalifikują się również do większej pomocy finansowej ze strony państwa i władz lokalnych niż pompy ciepła typu powietrze-powietrze, ponieważ powodują większe oszczędności energii. Dlatego Airwell oferuje dwa modele pomp ciepła powietrze-woda: Wellea Monobloc i Wellea Split.

#1 Pompa ciepła powietrze-woda Wellea Monobloc

Pompa ciepła powietrze-woda Wellea Monobloc firmy Airwell to model monoblokowy przeznaczony do ogrzewania i chłodzenia domów indywidualnych i małych obiektów komercyjnych. Model ten został zaprojektowany z myślą o klimacie umiarkowanym, choć producent obiecuje zadowalającą wydajność w szerokim zakresie temperatur od -25° C do +46° C.

Pompa ciepła Wellea Monobloc firmy Airwell wyposażona jest w sprężarkę inwerterową, która umożliwia dostosowanie mocy pompy do potrzeb ogrzewania i chłodzenia domu. Posiada również aluminiowy wymiennik ciepła, który zapewnia dobrą efektywność energetyczną. Model ten można łączyć z różnymi jednostkami wewnętrznymi, w tym grzejnikami, ogrzewaniem podłogowym i klimakonwektorami. Po stronie doświadczeń użytkownika są pewne funkcje związane z komfortem, takie jak kontrola wilgotności, programowanie tygodniowe i łączność Wi-Fi, która umożliwia zdalne sterowanie temperaturą za pomocą smartfona (aplikacja AirHome).

Ta pompa ciepła powietrze-woda jest dostępna w kilku mocach, od 4 kW do 16 kW 3 ph. Oto zestawienie parametrów technicznych tego modelu w 5 poziomach mocy.

Power4 kW8 kW12 kW 1 ph14 kW 1 ph16 kW 3 ph
Wydajność chłodnicza (A35/W18)4.58.31213.513.5
EER (A35/W18)5.55.053.953.63.6
Moc grzewcza (A7/W35)4.28.412.114.514.5
COP A7/W355.15.154.954.64.6
Ciśnienie akustyczne na 1 metrze w db(A) (jednostka zewnętrzna)4549535454
Poziom mocy akustycznej w db(A)5559656565
Zasilanie (faza)JednofazowyJednofazowyJednofazowyJednofazowyTrójfazowy
Klasa energetyczna (ogrzewanie)A+++A+++A+++A+++A+++

#2 Pompa ciepła powietrze-woda Wellea Split

Jest to po prostu model split lub bibloc modelu przedstawionego powyżej, z jednostką zewnętrzną i jednostką wewnętrzną. Dostępne są te same cechy komfortu, ale przy ciekawszej efektywności energetycznej.

Power4 kW8 kW12 kW 1 ph14 kW 1 ph16 kW 3 ph
Wydajność chłodnicza (A35/W18)4.58.41213.514.9
EER (A35/W18)5.555.0543.63.4
Moc grzewcza (A7/W35)4.258.312.114.516
COP A7/W355.25.24.954.64.5
Ciśnienie akustyczne na 1 metrze w db(A) (jednostka zewnętrzna)4446505455
Poziom mocy akustycznej w db(A)5659646568
Zasilanie (faza)JednofazowyJednofazowyJednofazowyJednofazowyTrójfazowy
Klasa energetyczna (ogrzewanie)A+++A+++A+++A+++A+++

Program pomp ciepła Airwell typu powietrze-powietrze

Oferta pomp ciepła typu powietrze-powietrze firmy Airwell jest jedną z najszerszych na rynku. Obejmuje on :

  • Gama ściennych pomp ciepła typu powietrze-powietrze, z modelami Harmonia, Aura i Horus;
  • Gama pomp ciepła typu "konsola" typu powietrze-powietrze, z modelem Hemera;
  • Oferta pomp ciepła typu powietrze-powietrze do montażu, z modelem Wellzone;
  • Gama mobilnych lub pomocniczych pomp ciepła typu powietrze-powietrze, z modelem Maui.

#1 Klimatyzator ścienny Harmonia firmy Airwell

Ta pompa ciepła typu powietrze-powietrze jest dostępna w czterech mocach, od 2,8 kW do 7,3 kW. Ma ciekawy SCOP na poziomie 4,6 w klimacie umiarkowanym (dla modeli 2,8 i 3,5 kW), przy czym ciśnienie akustyczne na 1 metrze przekracza 55 db(A), co może być problemem w gęstej zabudowie mieszkaniowej. Jeśli chodzi o design, to pozostaje on klasyczny, z gustownymi, ale nie olśniewającymi elementami, zarówno na jednostce wewnętrznej, jak i na jednostce zewnętrznej. Technologia przepływu powietrza 4D zapewnia równomierne rozprowadzenie powietrza w całym pomieszczeniu.

Uwaga: Ten model wykorzystuje R32, gaz chłodniczy nowej generacji, który jest bardziej ekonomiczny i nieco bardziej wydajny niż R410A.

Power2,8 kW3,5 kW5,2 kW7,3 kW
Nominalna wydajność chłodnicza2.643.515.277.03
SEER9.38.576.5
Klasa energetyczna (chłodzenie)A+++A+++A++A++
Moc znamionowa (ogrzewanie)2.923.815.577.33
SCOP klimat umiarkowany (ogrzewanie)4.64.644
Klasa energetyczna (ogrzewanie)A++A++A+A+
Ciśnienie akustyczne (int) w db(A) w odległości 1 m293333.541.5
Ciśnienie akustyczne (ext) w db(A) w odległości 1 m55515355
FazaJednofazowyJednofazowyJednofazowyJednofazowy

#2 Pompa ciepła powietrze-powietrze Hemera XDLF firmy Airwell

Jest to pompa ciepła typu "konsola", która dzięki ultrakompaktowemu formatowi pasuje do każdego wnętrza. Model ten jest umieszczony w tym samym miejscu co konwencjonalny grzejnik, przy czym jego wydajność jest do 4 razy większa. Model ten wyposażony jest w funkcję automatycznego startu, tryb programowania dziennego oraz blokadę przycisków, a także zawiera filtr antybakteryjny. Dyfuzja o podwójnym przepływie pozwala na równomierne rozprowadzenie powietrza.

Oto zestawienie cech technicznych tej pompy ciepła typu powietrze-powietrze firmy Airwell:

  • Instalacja: montaż na ścianie ;
  • Typ: podzielony ;
  • Klasa energetyczna: A++ ;
  • Wydajność chłodnicza: 0,7 kW do 6,6 kW;
  • Moc grzewcza: do 7 kW ;
  • Poziom hałasu: 58 do 65 dB(A).

Cena pompy ciepła Airwell

Pompy ciepła powietrze-powietrze firmy Airwell dostępne są w cenach od 525 euro za modele dodatkowe do prawie 3 000 euro za modele najwyższe, nie licząc kosztów instalacji. Pompy ciepła powietrze-woda wyceniane są średnio na 7 000 euro, z przedziałem od 4 500 euro do ponad 10 000 euro, bez uwzględnienia kosztów instalacji. Dodanie akcesoriów i opcji może zwiększyć cenę.

Gdzie kupić pompę ciepła Airwell?

Pompy ciepła Airwell dostępne są poprzez sieć dystrybutorów marki. Najbliższe sklepy można znaleźć w dynamicznym katalogu udostępnionym przez Airwell tutaj. Pompy ciepła Airwell dostępne są również w większości specjalistycznych supermarketów oraz na stronach sprzedaży internetowej: ManoMano, Leroy Merlin, Espace Aubade, Cdiscount itp.

Radzimy skorzystać z usług profesjonalnego instalatora. Będzie mógł doradzić Ci zgodnie z Twoimi potrzebami, preferencjami dotyczącymi komfortu cieplnego, budżetem i Twoim domem, jednocześnie korzystając z atrakcyjnej ceny.

Jakie wsparcie finansowe można uzyskać przy zakupie pompy ciepła Airwell?

Pompa ciepła jest ekonomicznym, przyjaznym środowisku urządzeniem, które spełnia wymagania dotyczące komfortu cieplnego w gospodarstwach domowych. Aby zachęcić gospodarstwa domowe do podjęcia działań i rozpoczęcia prac związanych z optymalizacją energetyczną, państwo i władze lokalne oferują szereg pomocy finansowych i zachęt do finansowania prac i zakupu sprzętu:

  • MaPrimeRénovMaPrimeRénov" to dotacja przyznawana przez Agence Nationale de l'Habitat. MaPrimeRénov" jest uzależniony od środków finansowych, a jego wartość wynosi od 3 000 do 5 000 euro;
  • Premia za konwersję kotła (bonus CEE). Premia ta dotyczy wymiany starego kotła (olejowego, węglowego, gazowego z wyłączeniem kondensacyjnego) i nie podlega warunkom zasobowym. Bonus CEE oferowany jest w formie czeku, przelewu lub vouchera o wartości od 2.500 do 4.000 euro;
  • Ekologiczny kredyt z zerowym oprocentowaniem (eko-PTZ). Nieoprocentowana pożyczka spłacana przez maksymalnie 20 lat. Przyznany pod warunkiem akceptacji wniosku przez bank. Może pokryć do 50 000 € pracy energetycznej;
  • Wsparcie władz lokalnych. Więcej informacji można uzyskać w swoim departamencie i/lub regionie.

Opinie o pompach ciepła Airwell

Ogólnie rzecz biorąc, opinie konsumentów, którzy przetestowali pompy ciepła Airwell na przestrzeni czasu, są pozytywne. Oto kilka przykładów, które pomogą Ci dokonać świadomego wyboru.

Odpowiadając na zapytanie konsumenta rozważającego pompę ciepła Airwell powietrze-woda, użytkownik "NLC78" wyjaśnia: " Kilka miesięcy temu zainstalowałem pompę ciepła Airwell. Dla hałasu wszystko jest względne. Osobiście nie mam sąsiadów, więc nie ma problemu. Natomiast w rezydencji, gdzie domy są tuż obok siebie, należy uważać [...]. Wewnątrz domu w ogóle nie słyszę urządzenia, a instalacja robi dużo mniej hałasu niż stary kocioł olejowy ".

Jeszcze w tym samym temacie dyskusyjnym jeden użytkownik wydaje się być zadowolony, nawet jeśli jego pompa ciepła Airwell nie osiąga wydajności japońskich urządzeń, co jest logiczne, biorąc pod uwagę różnicę w cenie: " Nie jest to Hitachi, ale nikt nie jest doskonały! ".

Podobnie jest w przypadku "Gege10", który wydaje się, że znalazł rozwiązanie problemu hałasu pomp ciepła Airwell: " Mam pompę ciepła Airwell 14,1 kW + R12: nie jest bardzo głośna, zamontowana na 2 Silent Blockach w gumie komórkowej ".

Wreszcie, konsument ten ponownie podkreśla znaczenie korzystania z usług wykwalifikowanych, kompetentnych i zwłaszcza który opanował wybrany przez ciebie model: " Po zainstalowaniu pompy ciepła Airwell napotkałem liczne problemy, które okazały się być związane z niekompetencją i brakiem przeszkolenia inżyniera ogrzewania. Chciałbym podkreślić profesjonalizm firmy Airwell w tej sprawie, która zaczęła się tak źle, wiedząc, że ponadto wszystkie koszty zostały przejęte przez tę firmę ".

Jakie są alternatywy dla pomp ciepła Airwell?

Szczególnie konkurencyjny jest rynek pomp ciepła typu powietrze-powietrze, a zwłaszcza powietrze-woda. Jeśli chcesz zostać na Wyprodukowano we FrancjiMożesz wybrać takie marki jak np. Saunier DuvalAuer (Intuis), Chaffoteaux (Ariston) lub Arkteos. Jeśli chcesz przenieść się na wyższy poziom, powinieneś sięgnąć po najlepsze wartości, np. BoschToshiba czy nawet Mitsubishi. Marki Daikin lub Atlantic są w tym samym przedziale cenowym.

PORÓWNANIE POMP CIEPŁA TYPU 10 SPLIT

X
pl_PLPolish