Airwell värmepumpar: recensioner och priser (2023)

Airwell värmepumpar: recensioner och priser (2023)

Betygsätt det här inlägget

Airwell har funnits på marknaden i över 75 år och är ett franskt märke som specialiserat sig på lösningar för uppvärmning, kylning och ventilation. Efter att ha dominerat sin sektor och briljerat med sin forsknings- och utvecklingsförmåga under den sista fjärdedelen av förra seklet fick företaget stora ekonomiska svårigheter under 2010-talet.

I dag verkar Airwell Group ha hittat tillbaka till tillväxten och fortsätter att erbjuda pålitliga, robusta och prisvärda värmepumpar. I den här praktiska guiden går vi igenom Airwells sortiment av luft-till-vatten- och luft-till-luft-värmepumpar för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Airwell, ett franskt varumärke som grundades för 75 år sedan

Airwell grundades 1947 i Parisregionen och antog snabbt en affärsstrategi som inte gick att stoppa: att föra in en teknik från USA som aldrig hade använts i Europa: luftkonditionering av bostäder! I början av 1950-talet utvecklade och lanserade företaget massproduktion av det första "Window", en luftkonditioneringsenhet i ett enda stycke för inomhusbruk för den europeiska och afrikanska marknaden. På 1970-talet utvecklade Airwell split-enheter genom att dela upp Window-enheten i två delar och blev därmed den europeiska pionjären inom denna typ av luftkonditioneringsutrustning. Under detta årtionde grundades varumärkets historiska fabrik i Tillières-sur-Avre i Eure-regionen i Normandie.

År 1982 innebar en vändpunkt inom sektorn för luftkonditionering, uppvärmning och ventilation när de första väggmonterade enheterna med fjärrkontroll, tangentiella turbiner och tysta och ekonomiska roterande kompressorer lanserades... och de hade namnet Airwell. Denna innovation kommer att göra det franska varumärket till en av de tre främsta tillverkarna av luftkonditioneringslösningar i Frankrike, men även i Nordafrika.

1998 förvärvade varumärket nya produktionsanläggningar i Kina, i Shenzhen-regionen. Under 2014 lanserar Airwell Airwell Academy, ett center som erbjuder teknisk utbildning och kvalificering för nätverket av installatörer och underhållare. Varumärket lanserar en beställningstjänst på nätet 2015 och blir sedan internationellt verksamt i Mellanöstern och Latinamerika. År 2021 blir Airwell Airwell Group efter att Airwell Residential förvärvats av Airwell Distribution. Samtidigt lanserar koncernen sitt nya erbjudande om energileasing och sitt sortiment "My Hybrid Home".

Märket genomgick en rad rättsliga motgångar under 2010-talet, med en rad uppköp och ekonomiska svårigheter. Idag verkar företaget ha återgått till tillväxt. Varumärket är verksamt i 80 länder, främst i Europa, Asien och Västafrika. Företaget har 6 500 referenser i lager och har en årlig omsättning på 45 miljoner euro.

Presentation av Airwell-värmepumpar

Till skillnad från sina konkurrenter har Airwell fokuserat mer på luft-till-luft-värmepumpar, med ett mycket bredare utbud än luft-till-vatten-värmepumpar. Som en påminnelse:

  • Luft-luftvärmepumpen drar kall luft utifrån och omvandlar den till varm luft som sprids inomhus via fläktkonvektorer;
  • Luft-vattenvärmepumpen drar också in kall luft från utsidan och fångar upp värmen i luften för att värma upp vattnet. Varmvattnet leds sedan till radiatorer, fläktkonvektorer, golvvärme och kanaler i hemmet. Luft- och vattenvärmepumpen kan också kopplas till ett system för produktion av varmvatten för hushållsbruk (DHW).

Fördelarna med Airwell-värmepumpar

  • Över 75 års erfarenhet av lösningar för uppvärmning, luftkonditionering och ventilation;
  • Ett franskt märke som tillverkar de flesta av sina produkter i Frankrike, i den historiska fabriken i Tillières-sur-Avre, i Eure-regionen i Normandie;
  • Varumärket är certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsstyrning) och Eurovent (produkter som testas noggrant för att garantera optimal prestanda);
  • Airwells luft/vatten-värmepumpar är Keymark-certifierade. Denna krävande europeiska certifiering garanterar kvaliteten och prestandan hos märkets värmepumpar;
  • Airwell-värmepumparna är i linje med de senaste innovationerna för användaren: förbrukningsstyrning, uppkopplad enhet, "I Feel"-funktion, självrengöring, självdiagnos, etc. ;
  • Airwell levererar reservdelar till sin utrustning inom 48 timmar;
  • Lyhörd och personlig kundservice;
  • Bra värde för pengarna.

Nackdelarna med Airwell-värmepumpar

  • Värmeprestanda något lägre än marknadsgenomsnittet;
  • En enkel design, med en ibland tråkig finish;
  • Vissa värmepumpar är mer bullriga än genomsnittet på marknaden, vilket kan vara ett problem i täta bostadsområden;
  • Kylprestandan hos reversibla apparater är ibland blandad;
  • Installatörerna behärskar inte alltid inställningarna av Airwell-värmepumparna. Om du befinner dig i den här situationen kan du kontakta varumärkets supporttjänst, som är väl medveten om problemet och kommer att göra vad som krävs;
  • Airwell-värmepumparna har svårt att klara sig när utomhustemperaturen sjunker under -3 °C.

Airwells sortiment av luft/vatten-värmepumpar

Airwell erbjuder ett begränsat utbud av luft/vatten-värmepumpar, vilket är ett överraskande val med tanke på att detta är den mest populära typen av värmepump på den franska och europeiska bostadsmarknaden. Luft/vatten-värmepumpar är också berättigade till mer ekonomiskt stöd från staten och de lokala myndigheterna än luft/luft-värmepumpar, eftersom de ger större energibesparingar. Airwell erbjuder därför två modeller av luft-vattenvärmepumpar: Wellea Monobloc och Wellea Split.

#1 Wellea Monobloc luft-vattenvärmepump

Airwells luft/vatten-värmepump Wellea Monobloc är en monoblockmodell som är utformad för uppvärmning och kylning av enskilda hem och små kommersiella byggnader. Den här modellen har utformats för tempererat klimat, även om tillverkaren lovar tillfredsställande prestanda i ett brett värmeområde från -25 °C till +46 °C.

Airwells Wellea Monobloc-värmepump är utrustad med en inverterkompressor som gör det möjligt att anpassa pumpens effekt till hemmets värme- och kylbehov. Den har också en värmeväxlare i aluminium som ger god energieffektivitet. Modellen kan kombineras med olika inomhusenheter, inklusive radiatorer, golvvärme och fläktkonvektorer. När det gäller användarupplevelsen finns det vissa komfortfunktioner, t.ex. fuktkontroll, veckoprogrammering och Wi-Fi-anslutning som gör det möjligt att fjärrstyra temperaturen via en smartphone (AirHome-appen).

Denna luft-till-vatten-värmepump finns i flera olika effekttyper, från 4 kW till 16 kW 3 ph. Här är en sammanfattning av de tekniska egenskaperna hos denna modell i 5 effektnivåer.

Effekt4 kW8 kW12 kW 1 ph14 kW 1 ph16 kW 3 ph
Kylkapacitet (A35/W18)4.58.31213.513.5
EER (A35/W18)5.55.053.953.63.6
Värmekapacitet (A7/W35)4.28.412.114.514.5
COP A7/W355.15.154.954.64.6
Ljudtryck vid 1 meter i db(A) (extern enhet)4549535454
Ljudeffektnivå i db(A)5559656565
Strömförsörjning (fas)EnfasEnfasEnfasEnfasTrefas
Energiklass (uppvärmning)A+++A+++A+++A+++A+++

#2 Wellea Split luft-vattenvärmepump

Det är helt enkelt en split- eller bibloc-modell av den modell som presenteras ovan, med en utomhusenhet och en inomhusenhet. Samma komfortfunktioner finns tillgängliga, men med en mer intressant energieffektivitet.

Effekt4 kW8 kW12 kW 1 ph14 kW 1 ph16 kW 3 ph
Kylkapacitet (A35/W18)4.58.41213.514.9
EER (A35/W18)5.555.0543.63.4
Värmekapacitet (A7/W35)4.258.312.114.516
COP A7/W355.25.24.954.64.5
Ljudtryck vid 1 meter i db(A) (extern enhet)4446505455
Ljudeffektnivå i db(A)5659646568
Strömförsörjning (fas)EnfasEnfasEnfasEnfasTrefas
Energiklass (uppvärmning)A+++A+++A+++A+++A+++

Airwell luft-till-luft-värmepumpsortimentet

Airwells sortiment av luft-luftvärmepumpar är ett av de mest omfattande på marknaden. Den innehåller:

  • En serie väggmonterade luft-luftvärmepumpar med modellerna Harmonia, Aura och Horus;
  • En serie luft/luft-värmepumpar av "konsoltyp", med modellen Hemera;
  • En serie luft-luftvärmepumpar för installation, med modellen Wellzone;
  • En serie mobila eller extra luft-luftvärmepumpar, med modellen Maui.

#1 Airwells Harmonia väggmonterad luft-till-luft-aggregat för väggmontage

Denna luft-till-luft-värmepump finns i fyra effektnivåer, från 2,8 kW till 7,3 kW. Den har en intressant SCOP på 4,6 i ett tempererat klimat (för modellerna med 2,8 och 3,5 kW), med ett ljudtryck på en meter som överstiger 55 db(A), vilket kan vara ett problem i täta bostadsområden. Designen är klassisk, utan smakfulla men inte bländande detaljer, varken på inomhus- eller utomhusaggregatet. 4D-luftflödestekniken säkerställer att luften fördelas jämnt i hela rummet.

Obs: Den här modellen använder R32, en ny generation av köldmediegas som är mer ekonomisk och något effektivare än R410A.

Effekt2,8 kW3,5 kW5,2 kW7,3 kW
Nominell kylkapacitet2.643.515.277.03
SEER9.38.576.5
Energiklass (kylning)A+++A+++A++A++
Nominell effekt (uppvärmning)2.923.815.577.33
SCOP tempererat klimat (uppvärmning)4.64.644
Energiklass (uppvärmning)A++A++A+A+
Ljudtryck (int) i db(A) vid 1 m293333.541.5
Ljudtryck (ext) i db(A) vid 1 m55515355
FasEnfasEnfasEnfasEnfas

#2 Hemera XDLF luft-till-luft-värmepump från Airwell

Detta är en värmepump av "konsoltyp" som passar in i alla inredningar tack vare sitt ultrakompakta format. Den här modellen är placerad på samma plats som en konventionell radiator, med en upp till fyra gånger högre effektivitet. Den här modellen är utrustad med en automatisk startfunktion, ett dagligt programmeringsläge och ett knapplås och har ett antibakteriellt filter. Dubbelflödesdiffusionen ger en jämn fördelning av luften.

Här är en sammanfattning av de tekniska egenskaperna hos denna luft-luftvärmepump från Airwell:

  • Installation: väggmonterad ;
  • Typ: delad ;
  • Energiklass: A++ ;
  • Kylkapacitet: 0,7 kW till 6,6 kW;
  • Värmekapacitet: upp till 7 kW ;
  • Ljudnivå: 58-65 dB(A).

Pris för en Airwell värmepump

Airwells luft-luftvärmepumpar finns till priser från 525 euro för tilläggsmodeller till nästan 3 000 euro för toppmodellerna, exklusive installationskostnaden. Värmepumpar för luft/vatten-värmepumpar kostar i genomsnitt 7 000 euro, med en spännvidd från 4 500 euro till över 10 000 euro, exklusive installationskostnader. Att lägga till tillbehör och tillval kan öka priset.

Var kan man köpa en Airwell-värmepump?

Airwell-värmepumpar finns tillgängliga via märkets nätverk av distributörer. Du kan hitta de närmaste butikerna i den dynamiska katalog som Airwell tillhandahåller. här. Airwell-värmepumparna finns också i de flesta specialiserade stormarknader och på webbplatser för försäljning på nätet: ManoMano, Leroy Merlin, Espace Aubade, Cdiscount osv.

Vi rekommenderar att du anlitar en professionell installatör. Han kommer att kunna ge dig råd utifrån dina behov, dina önskemål om termisk komfort, din budget och ditt hem, samtidigt som du får ett attraktivt pris.

Vilket ekonomiskt stöd finns tillgängligt för inköp av en Airwell-värmepump?

Värmepumpen är en ekonomisk och miljövänlig utrustning som uppfyller hushållens krav på termisk komfort. För att uppmuntra hushållen att ta steget och påbörja arbetet med energioptimering erbjuder staten och de lokala myndigheterna flera ekonomiska stöd och incitament för att finansiera arbetet och inköpet av utrustning:

  • MaPrimeRénov'MaPrimeRénov" är ett stöd som beviljas av Agence Nationale de l'Habitat. MaPrimeRénov" är behovsprövat och värdet ligger mellan 3 000 och 5 000 euro;
  • Premie för konvertering av pannor (CEE-bonus). Denna bonus gäller för utbyte av en gammal panna (olja, kol, gas utom kondensering) och är inte beroende av resursvillkor. CEE-bonusen erbjuds i form av en check, överföring eller kupong värd mellan 2 500 och 4 000 euro;
  • Miljölån utan ränta (eco-PTZ). Räntefritt lån som ska återbetalas på högst 20 år. Beviljas under förutsättning att banken godkänner ansökan. Kan täcka upp till 50 000 euro för energiarbete;
  • Stöd från lokala myndigheter. Fråga din avdelning och/eller region för mer information.

Recensioner av Airwell värmepumpar

Konsumenter som har testat Airwell-värmepumpar är överlag positiva. Här är några exempel som hjälper dig att göra ett välgrundat val.

Som svar på en fråga från en konsument som överväger att köpa en Airwell luft-till-vatten-värmepump förklarar användaren "NLC78": " Jag installerade en Airwell-värmepump för några månader sedan. När det gäller buller är allting relativt. Personligen har jag inga grannar, så det är inget problem. Å andra sidan, i ett bostadsområde där husen ligger precis bredvid varandra, ska man vara försiktig [...]. Jag kan inte höra enheten alls inne i huset och installationen låter mycket mindre än den gamla oljepannan. ".

I samma diskussionsämne verkar en användare vara nöjd, även om hans Airwell-värmepump inte når upp till den japanska utrustningens prestanda, vilket är logiskt med tanke på prisskillnaden: " Det är inte en Hitachi, men ingen är perfekt! ".

Samma sak gäller för "Gege10", som verkar ha hittat en lösning på bullret från Airwell-värmepumpar: " Jag har en 14,1 kW Airwell-värmepump + R12: den är inte särskilt högljudd, monterad på 2 Silent Blocks i cellgummi. ".

Slutligen understryker denna konsument återigen vikten av att anlita en kvalificerad, kompetent och kompetent särskilt som behärskar den modell som du har valt: " Efter installationen av en Airwell-värmepump stötte jag på många problem som visade sig bero på värmeteknikerns inkompetens och bristande utbildning. Jag vill understryka Airwells professionalism i detta ärende som hade börjat så illa, eftersom jag vet att företaget dessutom tog hand om alla kostnader. ".

Vilka är alternativen till Airwell-värmepumparna?

Marknaden för luft/luft- och framför allt luft/vatten-värmepumpar är särskilt konkurrensutsatt. Om du vill stanna kvar på Tillverkad i FrankrikeDu kan välja märken som t.ex. Saunier DuvalAuer (Intuis), Chaffoteaux (Ariston) eller Arkteos. Om du vill flytta uppåt i prisklassen bör du välja de bästa värdena, t.ex. BoschToshiba eller till och med Mitsubishi. Varumärkena Daikin eller Atlantic ligger i samma prisklass.

JÄMFÖRELSE AV 10 SPLIT VÄRMEPUMPAR

X
sv_SESwedish